Kontakt
Zakład Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji
Marek Gorczyński
ul. Rogali 43
84-200 Wejherowo
(zobacz wiekszą mapę)
tel. +48 662 248 038
e-mail: gorczynski-ddd@wp.pl
Lokalizacja
Obszar działania
Usługi deratyzacji, dezynfekcji, dezynsekcji i HACCP codziennie świadczymy dla klientów z okolic miast: Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia, Sopot), Rumia, Reda, Wejherowo, Lębork, Słupsk, Puck, Krajowe, Władysławowo, Hel, Kartuzy, Kościerzyna, Szemud.




Dezynfekcja
Dezynfekcja (odkażanie) - postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
Metody dezynfekcji
W celu wykonania dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne oraz termiczno-chemiczne. Aby uzyskać odpowiedni efekt, czyli usunąć zagrożenie lub w celu prewencji, należy dobrać odpowiednie środki. Pod uwagę brane są rodzaj i ilość danego drobnoustroju, właściwości środka dezynfekcyjnego, a także środowisko, w którym przeprowadzić trzeba operację. Zasadniczo im dłuższy czas działania środka i im wyższe jego stężenie, tym wyższa ilość drobnoustrojów zostaje zlikwidowana.
Stosowane metody dezynfekcji to:
- metody fizyczne – najczęściej używana jest para wodna w temperaturze 100–105 °C i pod zmniejszonym ciśnieniem lub normalnym ciśnieniem, a także promieniowanie UV
- metody chemiczne – między innymi związki na bazie chloru, alkohole, aldehydy, czwartorzędowe sole amoniowe, związki fenolowe, związki halogenowe, związki metali ciężkich, utleniacze, kwasy i zasady
- metody termiczno-chemiczne – połączenie środków chemicznych i temperatury około 60 °C